Bejelentkezés | Regisztráció
 
       
Szavazzon Ön is! Ön megvalósította már otthonában a digitális átállást?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Digitális átállás 2013 projekt

Magyarországon 2013-ban, azon belül a fél országnak július 31-ig, a másik felének október végéig kell felkészülnie a digitális átállásra. Ez után nem lesz fogható az eddig megszokott módon, analóg műsorszórás útján a köztévé és két másik kereskedelmi csatorna. Egy set-top-box nevű kiegészítővel szinte minden esetben modernizálhatjuk az otthonunkat, de vajon érdemes befektetni a tízezres készülékbe vagy inkább a helyi kábelszolgáltatóhoz érdemes csatlakozni? Ha már korábban csatlakozott valamely kábelszolgáltatóhoz, illetve más módon vesz igénybe előfizetéses szolgáltatást (műhold, IPTV), vagy már átállt a digitális földfelszíni műsorszórás vételére, akkor nincs további teendője.

A digitális átállás elengedhetetlen, ez nemzetközi szervezetek által előírás, a felszabadult frekvenciáknak köszönhetően bővülhet a hazai mobilinternetes szolgáltatás, de a váltásra uniós vállalás miatt is szükség van. Az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettől kezdve Magyarországon már csak a digitális földfelszíni adások vételére lesz lehetőség.

416 ezer elsődlegesen érintett háztartásnak kell döntenie, hogy valamilyen havidíjas szolgáltatásra fizet elő, vagy pedig a jelenlegi készülékéhez vásárol egy olyan kiegészítőt, amivel továbbra is nézni tudja az eddig elérhető 3 csatornát és még további 4-et. A kezdeti befektetések után ezek továbbra is ingyenesek lesznek.

Amennyiben Önöknél nincs digitális földfelszíni vétel, és a továbbiakban is előfizetési díj nélkül szeretne televíziózni, úgy Ön a digitális műholdas (szatellit) műsorszórást (ún. DVB-S2) is választhatja. A digitális műholdas adás vételéhez parabolaantenna és beltéri egység szükséges.

Több más TV szolgáltatónál találhatunk előfizetést, ebben az esetben minden szükséges eszközt a szolgáltatók nyújtanak. Az alternatív szolgáltatók ajánlata - különösen csomagban, telefon és internet előfizetés mellett, - akár kedvezőbb is lehet.

A településén elérhető szolgáltatók listája megtalálható az interneten (http://www.digitalisatallas.hu/). Az alternatív szolgáltatók közül akár kedvezőbb áru szolgáltatót is találhat, ebben az esetben további berendezések beszerzése így a televízió készülék cseréje is feleslegessé válhat. Érdeklődjön a lehetőségekről a helyi kábelszolgáltatónál!

Ha a jelenlegi formájában előfizetés nélkül kívánjuk tovább nézni a tévéműsorokat, akkor anyagi lehetőségeink függvényében, vagy egy set-top-boxot kell beszerezni, vagy vevőegységet (DVB-T MPEG-4 HD tuner) tartalmazó tévékészüléket kell vásárolni. Ha esetleg új tévé vásárlását is terveztük mostanában, akkor elkerülhető az új egység beszerzése, hiszen a jel átalakítására alkalmas dekódert a modern tévék többsége tartalmazza, érdemes erre rákérdezni az üzletben. Az új digitális sugárzás egyébként szebb képet és nagyobb felbontást is jelent, így a modern tévéken a szabadon fogható csatornákat is jobb minőségben élvezhetjük.

A set-top-box megvásárlása után a legtöbb antennával elérhetjük a digitális csatornákat, szobaantennát viszont elsősorban csak a jeladók közelében ajánlanak. A beltéri egység körülbelül 10 ezer forintba kerül, de egy-két ezer forinttal többért olyan egységet is vásárolhatunk, mely később előfizetési díjért cserébe több csatorna vételére is alkalmas. Ehhez bővítőkártyát kell vásárolnunk valamelyik árusító üzletben.

A beszerelés konkrétan néhány perces művelet abban az esetben, ha megfelelő antennánk van. Az eddig a tévébe csatlakoztatott koaxdugónak nevezett csatlakozót, ezentúl a megvásárolt set-top-boxba kell kötni, míg azt a leírás szerint csatlakoztassuk a tévéhez. Ez után már szinte azonnal élvezhetjük a megszokott csatornák mellett megjelent további négy műsort.

A vezetékes kábeltelevízió szolgáltatók és műholdas szolgáltatók ügyfeleinek azonban a digitális átállással kapcsolatosan nincs feladatuk, mert a kábeltelevíziós társaságok az ezzel kapcsolatos feladatokat központilag végzik el. Ennek köszönhetően Önöknek otthon semmilyen feladatuk nincs, továbbra is a megszokott televízió készülékeken keresztül élvezhetik a digitalizáció nyújtotta előnyöket.

Ezt a tájékoztató anyagot elsősorban azoknak készítettük, akik még nem veszik igénybe a vezetékes kábeltelevíziós szolgáltatók nyújtotta kábeles szolgáltatásokat, a digitális átállás helyzetéből fakadó fogyasztói döntésükhöz szeretnénk további információkat nyújtani.

Köszönjük, hogy Ön Klaszterünk, illetve Tagszervezetünk segítségével kíván információt szerezni a digitális átállásról. Forduljon bizalommal a helyi kábelszolgáltatóhoz, aki készséggel segít Önnek!
Digitális átállás klaszter szórólap (PDF)
<< vissza
Dél-Alföldi Hírközlési és
Informatikai Klaszter © 2012
Nyitólap | Bemutatkozás | Kapcsolat | Impresszum