Bejelentkezés | Regisztráció
 
       
Szavazzon Ön is! Ön megvalósította már otthonában a digitális átállást?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Technológia

A klaszter az alábbi célokat tűzte ki maga elé:

Technológiai innováció megvalósítása és bevezetése a helyi kábel hálózatokon jelen lévő klasztertagok részére annak érdekében, hogy a jelenleg ismert legnagyobb adathálózati (internet) sávszélességet tudják előfizetőik részére biztosítani. Docsis 3.0 alkalmassá tétel, bevezetés, tesztelés és üzemeltetés, a kapcsolódó szakmai tapasztalatok és tudás megosztása.

  • A legjobb tapasztalatok (best practice) bevezetése a hálózat üzemeltetés területén. A hálózatok monitorozása, hibakeresése. Egyes klaszter GOP eszközbeszerzési pályázatokon korszerű műszereket szereztek be, azonban nem rendelkeznek azzal a szaktudással, amivel a rendelkezésre álló eszközöket és erőforrásokat optimálisan ki tudnák használni. Felmerült problémák átbeszélése, a legjobb kezelési megoldások széles körű kiterjesztése, negyedéves rendszerességgel klaszter szakmai napok szervezése, belső és külső előadókkal.
  • Közös képzések megvalósítása. Külső képzéseken az előfizetőkkel, ügyfelekkel dolgozó klaszter tagok gazdasági és üzleti alapismereteit kívánjuk megteremteni, illetve marketing, kommunikációs és projekt menedzsment ismereteket kívánunk fejleszteni. Belső képzéseken pedig rendszergazdai, hálózatüzemeltetői képzést és tudásmegosztást tervezünk.
  • Közös informatikai platform kialakítása, projektkezelés, csoportmunka és ügyvitel támogatás területen. Az Oros-Com Kft. által már alkalmazott megoldások, műszaki hálózat menedzsment és vállalatirányítási rendszer bevezetése a projekt keretében az érintett klasztertagok részére. A rendszer bevezetését az EURONET Zrt. biztosítja.
  • 2-3 éves időtávon belül, fejlődő klaszterként közös beruházások, eszközfejlesztések és gerinchálózat létesítések megvalósítása, több klaszter tagvállalat közös beruházásában.
  • Közös beszerzések a fogyó eszközök terén. Az erősítők, a modemek és hálózati kártyák piacán a beszerzések összehangolása, az igények alapos felmérése és beszerzési keretszerződés megkötése a beszerzési árak 10-15%-os csökkenését eredményezheti.

A technológia-fejlődésre és innovációra, a piaci igények ugrásszerű növekedésére az egyes klaszter tagok önállóan képtelenek lennének hatékonyan választ adni, mert pénzügyi és humán lehetőségeik nem tennék lehetővé, hogy megvalósítsák és üzemeltetessék a szükséges műszaki beruházásokat, kiépítsék és fenntartsák a magas szintű üzemeltetéshez szükséges szaktudást.

A térségi KKV hírközlési és informatikai szolgáltatók között az együttműködés elmaradása rövidtávon a versenyképesség csökkenését, középtávon piacvesztést, és hosszabb távon teljes megszűnést eredményez. A piacot multicégek vennék át, akik távolról küldenének üzemeltetőket, igaz alacsonyabb rugalmasságot biztosítva, de mégis korszerű technikára alapozna. A helyi szolgáltatók piacvesztése a helyi foglalkoztatás csökkenését eredményezné, illetve az ebből élő vállalkozók tönkremennének.

A fenti üzleti helyzetre tekintettel az együttműködés kialakítása és fenntartása a klaszter tag KKV vállalatok elemi érdeke.
Az új hírközlési és informatikai technológiák bevezetése, és az adott területen való sikeres alkalmazása számos tesztelési, valamint kutatási – fejlesztési tevékenységet tesz szükségessé.

A szélessávú adathálózati technológiák mellett a klaszter tagok rövid távon az alábbi K+F célokat, és innovációs tevékenységet jelölik meg:

  • Docsis 3.0 nagysebességű adatátviteli szabvány bevezetése és alkalmazása a szolgáltatásban.
  • IP alapú telefonszolgáltatás, az analóg telefonrendszerek kiváltása digitális IP alapú telefonnal, call center szoftveres megoldások bevezetése, magas szintű felhasználói támogatás, komfort konfigurációk, hangposta, konferencia. Ez a termék a piacon bevezetés előtt áll, azonban az általános terméket egyedi konfigurációkkal és fejlesztésekkel a helyi piaci adottságoknak megfelelően kell adaptálni.
  • Térfigyelő rendszerek a hírközlési hálózatokon. Az érintett települések és önkormányzataik vagyonvédelmi és közbiztonsági igényeire tekintettel a meglévő kábeles rendszereket műszakilag és szoftveres is alkalmassá kell tenni éjjel-nappal működő térfigyelő rendszerek működtetésére. A piaci termékek és megoldások közül ki kell választani azokat, amelyek leginkább illeszkednek a felhasználói igényekhez, a megoldásokat, a hardveres és szoftveres környezetet tesztelni kell, ki kell alakítani a kezelést és értékelést lehetővé tévő szoftveres környezetet. Fontos szempontok: közelítés, extrém időjárás, hideg és meleg tűrés, rongálás-biztosság, archiválás, hozzáférési jogosultságok.
Dél-Alföldi Hírközlési és
Informatikai Klaszter © 2012
Nyitólap | Bemutatkozás | Kapcsolat | Impresszum